Zonnepanelen en slim laden met Stekker

Stekker ondersteunt zonnepanelen, maar wel in algemene zin. Als je een locatie hebt ingesteld voor je laadpunt, en hebt opgegeven wat het vermogen is van de PV-installatie bij instellingen->zonnepanelen - dan houden onze algoritmes rekening daarmee bij het slimme laden.

Dat betekent dat we proberen zoveel mogelijk te laden in de zonnige uren en met voorrang van stroom van je zonnepanelen. Een directe meting van de PV-opbrengst is er bij consumenten niet. Integraties hiervoor zijn voor zakelijke klanten in ontwikkeling. Op zakelijke locaties zijn we in staat om nog meer aan load balancing en load shifting te doen.

De natuurkunde bepaalt dat de opgewekte stroom van je zonnepanelen sowieso al je auto invloeit. Dat wat extra nodig is, wordt van het net getrokken.

Schone stroom van het net
Maakt het onder de streep veel uit, voor individuele huishoudens, om zo specifiek te laden op de eigen zonnepanelen op het dak? Wij bij Stekker denken van niet. Stel dat de prijzen laag zijn en we weten dat de zon volop schijnt, wat is er dan op tegen om de laatste stroom van het net te trekken?

Als de zon schijnt op het dak van een gebruiker van Stekker - dan is de kans groot dat dat bij de buren ook het geval is. 1/3 van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels zonnepanelen op het dak. Maar nog niet iedereen heeft een elektrische auto aan de lader staan en niet alle elektrische auto's staan altijd aan de lader.

De bottleneck van het Nederlandse elektriciteitsnet zit 'm op dit moment bij de middenstations - dat zijn de transformatorhuisjes die je misschien wel eens in buurten ziet staan. Op zonnige en winderige dagen hebben die het moeilijk de laatste tijd. Er is ons met z'n allen dus alles aan gelegen om de opbrengst en vraag ook enigszins te verdelen.

Op zo'n zonnige dag is de kans groot dat de opgewekte stroom grotendeels groen is. Dat gaat steeds harder in Nederland en er is tussen 2019 en 2024 in een razend tempo veel veranderd daarin.

Stekker en zon

Maar wat we zeggen: we optimatliseren er wel op. Dus afhankelijk van de ingestelde vertrektijd kiezen we uiteindelijk de beste opties binnen de gegeven tijd. In halfbewolkte situaties is het complexer en moet het bij benadering. Maar over het algemeen weet je dat je met Stekker de meest optimale oplossing hebt die er op dit moment te verkrijgen is.

We wachten ook nog op standaarden in de energiesturingsmarkt. Er zijn op dit moment nog niet genoeg standaarden voor ons om vlekkeloos met PV-installaties of load balancing systemen te praten in de breedte van de markt, we ontwikkelen deze op dit moment in samenspraak met onze klanten voor zakelijke toepassingen voor load balancing en load shifting.

Meer veelgestelde vragen