April 21, 2023

Hoe een dynamisch energie contract je geld kan besparen

Een dynamisch uurcontract voor energie zorgt dat je stroom kan gebruiken als die het goedkoopst en schoonst is.

Zou het niet fijn zijn als je stroom kan gebruiken als die het goedkoopst en schoonst is? En dat je daar eigenlijk weinig voor hoeft te doen?

Dat kan met een dynamisch uurcontract.  Bij een dynamisch contract verandert de prijs van je energie gedurende de dag. In de spitsuren is het duur, tijdens een zonnige dag waarop iedereen buiten zit is het goedkoop, of word je zelfs betaald om stroom af te nemen

Er komt steeds meer goedkope zon- en windenergie op het net. Het zou wel zo eerlijk zijn als we daar gebruik van zouden kunnen maken. Want stel je voor dat je met kerst een vast bedrag moet betalen voor al je energieverbruik van het jaar erop, van tevoren ingeschat. Dat zouden we raar en niet eerlijk vinden. Toch is dat vergelijkbaar met wat er op dit moment gebeurt bij een vast energiecontract, waarbij je elk jaar een vaste prijs betaalt voor de energie die je verbruikt. Je wordt op die manier beschermd tegen enorme schommelingen op de markten - zoals bij oorlog of recessie. Dat is het voordeel van een vast contract.

De voordelen

Maar je krijgt er bij een dynamisch energiecontract wel een vorm van controle voor terug: je kan ervoor kiezen om vooral duurzame stroom te gebruiken op de momenten dat het hard waait of de zon schijnt. Je kan je auto opladen tegen de allerlaagste tarieven of je droger aan (laten) zetten op momenten dat dat het voordeligst is.

Als je een contract met dynamische uurtarieven hebt, kan je grote voordelen behalen en veel geld besparen.

En bovendien, slim gebruik van elektriciteit door middel van software en algoritmes verlaagt de kosten voor iedereen, opent het net voor meer hernieuwbare energie en vermindert onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Waar je op moet letten

De stroomprijs wordt per uur berekend

De gasprijs wordt per dag berekend

De kosten

Met een dynamisch energiecontract zijn alléén de leveringskosten dynamisch. Dat betekent dat je wel gewoon belasting betaalt over de kWh die je gebruikt.

Energieprijzen zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen:

- leveringskosten (per kWh & per m3),

- energiebelastingen

- netbeheerkosten (vastrecht kosten)

De energiebelastingen en netbeheerkosten zijn hetzelfde voor de vaste, variabele als dynamische energiecontracten.

De maandelijkse vastrecht kosten en de variabele opslag per kWh en m3 verschillen per leverancier.

Overige kosten, zoals de energiebelasting & btw zijn voor een dynamisch contract hetzelfde als bij een vast of variabel energiecontract. Die moet je gewoon betalen.