May 15, 2023

Wat is een ‘dynamisch’ of ‘flexibel’ energiecontract?

Er zijn de laatste tijd verschillende soorten energiecontracten op de markt, die proberen in te spelen op het feit dat prijzen van energie de laatste tijd soms enorm laag zijn door de opkomst van duurzame energie.

Het type energiecontract dat je hebt, bepaalt hoeveel je kan besparen. Je kan ervoor kiezen om zelf je elektriciteitsgebruik te regelen of met slimme software het te verschuiven naar de uren dat dat het meest voordelig is. 

In het kort

Er zijn drie type contracten: vaste tarieven, piek- en daluren, en wat ze noemen dynamische prijzen.

Vaste tarieven: Je betaalt een vast tarief per kWh.
Piek- en daluren: Twee verschillende tarieven op vaste uren.
Dynamische prijzen: Een constant veranderend uurtarief.

Afhankelijk van waar je woont, kunnen andere termen worden gebruikt. In deze blogpost leggen we de verschillende soorten contracten nader uit:

Dynamische energiecontracten

Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract waarbij de stroomprijs zich per uur aanpast aan de markt. De laatste tijd betekent dit dat wanneer de zon schijnt, de wind waait, of de vraag naar stroom onverwacht laag is, de prijzen zeer laag kunnen zijn of dat er zelfs negatieve prijzen zijn op het net. 

Dankzij deze dynamische tarieven kan je dus voordelen behalen door elektriciteit te gebruiken op de momenten dat dat het voordeligst is. Elektrische voertuigen kunnen op deze manier enorme besparingen realiseren op je leefkosten. Consumenten met een groot stroomverbruik of een slim laadsysteem kunnen ook al grote voordelen behalen op zulk soort contracten. 

Dit soort contracten zijn een relatief recent aanbod, maar zullen waarschijnlijk in de komende jaren steeds normaler worden. Software die het makkelijker maakt om deze elektriciteit slim te verbruiken is nog jong. maar volop in ontwikkeling. 

Bij een dynamisch urencontract worden de gastarieven per dag berekend, niet per uur. 

Piek- en dalurencontracten

Piek- en dalurencontracten kunnen voordelig zijn voor gebruikers die hun energieverbruik kunnen verplaatsen naar de daluren of hun energieverbruik kunnen aanpassen op basis van het huidige tarief. In de daluren - vaak 's nachts en in het weekend - betaal je minder voor je elektriciteitsgebruik.

Vaste contracten

Als je energieverbruik grotendeels plaatsvindt tijdens piekuren en je niet in staat bent om dit aan te passen, dan kan een standaard energiecontract met een vast tarief gunstiger zijn. Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden van een energiecontract zorgvuldig te bekijken om te bepalen welk type contract het beste bij je past.

Hoewel contracten voor een vaste prijs voorspelbaarheid bieden en daarom de populairste contracten zijn, zijn ze misschien niet de meest kosteneffectieve optie voor de meeste mensen. Zeker niet die met een elektrische auto en een mogelijkheid om zelf op te laden.

Met slimme software als die van Stekker zijn de meeste besparingen te behalen met een dynamisch urencontract. Maar een piek- en dalurencontract - dat in grotere blokken werkt - kan ook al voordelen opleveren. 

Op stekker.com/check kan je kijken of jouw setup goed werkt met Stekker.