Hoe kan ik (snel) slim laden op 3-fase met Stekker?

Stekker werkt goed samen met laden op verschillende fases - maar we moeten er wel vanaf weten. U kunt de gegevens van uw installatie instellen.

Stekker ondersteunt slim laden op 3-fase. Hiermee kan op hogere snelheden worden geladen. Stekker heeft een interne calculator die uw situatie kan verwerken.

Niet alleen uw locatie heeft een 3-fase aansluiting nodig om snel te kunnen laden met een elektrische auto. Ook je auto moet de hogere snelheden ondersteunen. Niet alle auto’s hebben dit.

Zakelijke gebruikers

Voor onze zakelijke klanten regelt Stekker de fases in per laadpunt.

Individuele gebruikers

Individuele gebruikers kunnen de gegevens van hun installatie zelf opgeven. 

Ga in de app naar instellingen.

Ga naar Laadpunten en kies het laadpunt dat u wilt instellen.

Tik op het blokje onder Configuratie.

U ziet hier de instellingen van voor uw laadpunt.

Vul onder instellingen->laadpunten->laadpunt de gegevens van uw laadsnelheid in

Snelladen en Stekker

Het is waardevol als de lader aan dynamic load balancing kan doen - en rekening houdt met het totale verbruik binnen een installatie. Dit voorkomt dat zekeringen doorslaan bij een te hoog vermogensverbruik boven de toegestane waarde van de zekeringen.

1-fase

Als je een voertuig hebt dat alleen op 1-fase kan laden of je sluit een 1-fase lader aan, kan de laadtijd vele uren duren als je 25A zekeringen hebt. Als je dit wilt verkorten, kun je overwegen om een verhoging naar 35 Ampère of 80 Ampère aan te vragen in plaats van 25 Ampère.

Een verzwaring van je aansluiting vraag je aan bij je netbeheerder. Dat kan via mijnaansluiting.nl - een samenwerkingsplatform van de netbeheerders van Nederland.

Dynamic load balancing

De meeste EV-laders, waaronder de Alfen Eve die wij vaak aanbevelen, zijn in staat om aan dynamic load balancing te doen. Dat wil zeggen dat de laders het netto verbruik per fase kunnen meten en daar rekening mee kunnen houden. Als er door andere apparaten veel stroom wordt gevraagd, reduceert de laadpaal wat er de auto ingaat. Op die manier wordt voorkomen dat installaties uitvallen.

Stekker doet niets anders dan het laden aan- en uitzetten op de juiste momenten. De lader zelf zal dus functioneren als altijd en zal de rest van het huis of kantoor dus doorgaans niet in de weg zitten. (Neem contact op met support@stekker.com als u vragen heeft over uw installatie en of slim laden bij u kan helpen om congestieproblemen te verminderen)

Stekker gebruikt de laadsnelheid om te berekenen hoeveel tijd er nodig is om de auto’s te laden. De werkelijke snelheid wordt uiteindelijk bepaald door het voertuig en de lader.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende aansluitingen en hun capaciteiten:

2-fasen, bestaat dat ook?

Je hebt een 1-fase aansluiting en je hebt een 3-fasen aansluiting, dus je vraagt je misschien af: waar is de 2-fasen aansluiting? Een 2-fasen aansluiting in huizen bestaat wel, maar dit is niet relevant voor elektrische auto’s. Voor vrijwel alle elektrische auto’s geldt dat je óf met 1-fase kunt laden óf met 3-fasen. Als je thuis een 2-fasen aansluiting hebt kun je in de praktijk dus toch maar met 1-fase laden.

Meer veelgestelde vragen